ons
onderwijs

Bij ons volg je havo-, atheneum- of gymnasium-onderwijs. Aan het einde van de brugklas wordt duidelijk in welke van deze drie richtingen je verder gaat. Dankzij onze leerlijnen kun je je tijdens je schoolperiode extra ontwikkelen. Met je profielkeuze geef je je studie (verder) richting.

Brugklas

Je start bij ons in een havo/vwo-, vwo/havo- of vwo-brugklas. Het verschil tussen deze drie typen brugklassen, lees je hier. Aan het einde van je eerste jaar krijg je advies van je docenten over welke richting het beste bij jou past: havo, atheneum of gymnasium. 

Voor mavo/havo-brugklassen kun je terecht op het Insula College mavo en voor vmbo-brugklassen ben je welkom op het Insula College vmbo.

Leerlijnen sport en kunst

Je start bij ons in een havo/vwo-, vwo/havo- of vwo-brugklas. Het verschil tussen deze drie typen brugklassen, lees je hier. Aan het begin van je eerste jaar, speciaal voor leerlingen met een extra interesse in sport of kunst en cultuur, bieden we twee verschillende leerlijnen aan. Je krijgt dan in jaar 1, 2 en 3 extra lessen sport of kunst. Op deze pagina lees je alles over deze twee leerlijnen. 

Profielen

Aan het einde van je derde jaar maak je een profielkeuze. Vanaf je vierde jaar volg je naast de algemene vakken ook vakken die specifiek bij jouw gekozen profiel horen. In je laatste jaar doe je ook examen in deze vakken. Je kan, zowel bij havo als vwo, kiezen uit de volgende profielen:

– Cultuur en Maatschappij (C&M)

– Economie en Maatschappij (E&M)

– Natuur en Gezondheid (N&G)

– Natuur en Techniek (N&T)

 

Het is belangrijk om een profiel te kiezen dat goed past bij wat jij leuk vindt en waar je goed in bent. Je profielkeuze kan invloed hebben op je vervolgstudie.

Extra's

We vinden het belangrijk dat je met plezier naar school gaat, van de brugklas tot en met je laatste jaar. We maken jouw schoolperiode, binnen én buiten de lessen, daarom graag zo leuk mogelijk voor je. Dat doen we onder andere met extra activiteiten en mogelijkheden. Daarmee geef jij zelf richting aan jouw schooltijd!

 

Leerlijnen

Speciaal voor leerlingen met een extra interesse in sport of kunst en cultuur bieden we twee verschillende leerlijnen aan.

Leerlijn sport

Vind jij het leuk om te sporten en bewegen? Wil je je sporttalent graag verder ontwikkelen? Of wil je van sport misschien zelfs je beroep maken later? Dan is onze leerlijn sport iets voor jou.

 

Binnen deze leerlijn krijg je, samen met andere sportliefhebbers, twee uur extra sportles per week. Je maakt kennis met bekende én minder bekende sporten als crossfit, cardio-boxen, boulderen en fitness. Deze sportclinics krijg je van experts uit de sportwereld. Tijdens de lessen verdiep je je in techniek, tactiek en spelregels. En in het derde jaar gaan we met z’n allen op wintersport!

Deze leerlijn is er voor leerlingen in de onderbouw. Naast het reguliere sportprogramma krijg je twee uur per week extra sportles. De leerlijn sport is niet verplicht. Het eerste jaar kost de sportlijn € 175,-. Dat is inclusief tenue. In het tweede en derde jaar betaal je € 150,- per jaar. Je meldt je aan voor deze leerlijn op het aanmeldformulier.

Leerlijn kunst

Ben je graag creatief bezig en voel jij je helemaal thuis in de wereld van film, theater en dans? Lijkt het je tof om van kunst je beroep te maken? Dan is onze leerlijn kunst iets voor jou.

Binnen deze leerlijn krijg je, samen met andere kunst- en cultuurliefhebbers, naast de reguliere lessen theater, handvaardigheid, tekenen en muziek twee uur extra kunstlessen. Je leert creatief te denken en doen, gaat aan de slag met vormgeving in 2D en 3D en leert alles over nieuwe technieken en materialen. Deze lessen krijg je van kunstenaars; zij zijn echte experts in hun vakgebied. 

Deze leerlijn is er voor leerlingen in de onderbouw. Naast het reguliere programma krijg je twee uur per week extra kunst. De leerlijn kunst is niet verplicht. De kunstlijn kost € 150,- per jaar. Je meldt je aan voor deze leerlijn op het aanmeldformulier. 

Internationalisering en Erasmus+

Kennismaken met andere talen en culturen is nuttig én leuk. Bij ons op school hebben we daarom veel aandacht voor internationalisering. Dat doen we op verschillende manieren. Zo bieden we, naast Engels, drie talen aan: Duits, Frans en Spaans. In de brugklas kies je er hier twee van.

Daarnaast organiseren we voor de bovenbouw verschillende uitwisselingsprojecten. Dat betekent dat je op uitwisseling kunt naar bijvoorbeeld Spanje, Duitsland of Portugal. Leuk om kennis te maken met andere scholen en culturen én om internationale vrienden te maken! Voor de bovenbouwleerlingen organiseren we ook regelmatig internationale stedentrips en excursies. Bijvoorbeeld naar Malaga, Praag of Keulen.

In samenwerking met Erasmus+, een programma dat onder andere middelbare scholieren helpt om kennis en ervaring op te doen in het buitenland, organiseren we ook diverse projecten. Binnen een van die projecten werken onze leerlingen, samen met leerlingen uit Duitsland, Kroatië, Denemarken, Spanje en Zweden, aan diverse science-gerelateerde onderwerpen.

Burgerschapsonderwijs

Burgerschapsonderwijs krijgt bij ons veel aandacht. Samen bereiden we je voor op de maatschappij van vandaag en morgen. We proberen alle bouwstenen van burgerschap, zoals identiteit, diversiteit en duurzaamheid, in ieder vak terug te laten komen.

 

 

Dat betekent bijvoorbeeld dat we voor Engels samenwerken met Amnesty International en je een brief mag schrijven naar iemand die onterecht in de gevangenis zit. Bij lichamelijke opvoeding leer je niet alleen hoe je het meeste uit de coopertest haalt, maar óók waarom een goede gezondheid en conditie zo belangrijk zijn. Via MDT (maatschappelijke diensttijd) neem je deel aan toffe projecten in Dordrecht waarbij je je, samen met je klasgenoten, inzet voor een ander. En in de bovenbouw verzorgen we interessante masterclasses over actuele thema’s rondom burgerschap.

Organisatie

Om jou het beste uit jezelf te laten halen, heb je gemotiveerde en enthousiaste docenten en professionals nodig. Die hebben we op het Insula College. Samen hebben we één doel: goed en persoonlijk onderwijs bieden aan jou. We werken met korte lijnen en kunnen snel schakelen als het nodig is. Dit maakt ons onderwijs nóg beter.

Op het Halmaheiraplein heerst een prettige en gemoedelijke sfeer. Ondanks dat we een grote school zijn, voelt het kleinschalig en geborgen. Iedereen kent elkaar. We hebben veel persoonlijke aandacht voor onze leerlingen. Ook onder medewerkers is er veel betrokkenheid naar elkaar toe. We helpen elkaar graag. De kwaliteit van ons onderwijs is een van onze speerpunten. Daar investeren we in door onze docenten en medewerkers goed bij te blijven scholen.

Insula College

Het Insula College heeft drie locaties in Dordrecht: Leerpark (vmbo), Koningstraat (mavo) en Halmaheiraplein (havo, atheneum en gymnasium). Op alle locaties werkt een betrokken en deskundig team iedere dag weer aan de beste begeleiding en ondersteuning van onze leerlingen. Het Insula College is onderdeel van Stichting H3O.

Stichting H3O

Stichting H3O verzorgt christelijk(e) opvang en onderwijs in Dordrecht voor kinderen en jongeren van 0 tot 18+. We benaderen opvang en onderwijs via hoofd, hart en handen. Daar verwijzen de drie H’s in onze naam naar. Het betekent dat we onze leerlingen cognitieve, emotionele en praktische vaardigheden aanleren.

Contactpersonen 

Voor de contactpersonen van het Insula College havo/vwo per leerjaar kijk je in onze schoolgids. Hier vind je ook de contactgegevens van onze anti-pestcoördinator, adjunct-directeur en directeur. Voor algemene contactgegevens kijk je op onze contactpagina. 

Werken bij Insula College

Kun je goed met kinderen omgaan? En wil je ze helpen te worden wie ze daadwerkelijk zijn? Bij het Insula College kun je, direct of indirect, het verschil maken voor onze leerlingen. 

Bekijk hier welke vacatures we op dit moment open hebben staan.

Veilig schoolklimaat

Op het Insula College vinden we een sociaal veilige en vertrouwde leeromgeving belangrijk. We doen er alles aan om jou een veilige, maar natuurlijk ook prettige schoolperiode te bieden. Want als je met plezier naar school gaat, is leren veel leuker. 

Door te investeren in een goede vertrouwensband met onze leerlingen, een veilig schoolklimaat, heldere schoolregels, videobewaking, goede afspraken met gemeente, politie, wijkagenten en Openbaar Ministerie proberen we incidenten zo veel mogelijk te voorkomen. Elkaar respecteren is een prioriteit op de school.

 

 

Maar … wat als voor jou de school niet veilig voelt? Bijvoorbeeld door vervelende opmerkingen, pesten, handtastelijkheden, discriminatie of agressie. Gedrag dat jij onplezierig vindt, ongeacht wat de ander ervan vindt. Dit noemen we grensoverschrijdend gedrag. Dit geldt ook als je buiten school met onprettige situaties te maken hebt.

Op school hebben we twee interne vertrouwenspersonen, mevrouw Nijman en meneer Oosterwaal, waar je terecht kunt om mee te praten. Als je last hebt van ongewenst gedrag op school of persoonlijk in een vervelende situatie zit. De vertrouwenspersoon luistert naar je, neemt je serieus, helpt je bij het zoeken naar een oplossing en helpt je bij het indienen van een eventuele klacht. 

Pesten, online én offline, gaan we direct tegen. Hoe we dat doen, lees je in ons anti-pestprotocol. Meneer Oosterwaal coördineert het anti-pestbeleid van onze school.

Voor de medewerkers van onze school hebben we twee externe vertrouwenspersonen: Arnoud Kok en Anjo Pluijmers. Arnoud en Anjo zijn werkzaam bij Centrum Vertrouwenspersonen Plus.

ondersteuning

Met de persoonlijke ondersteuning en coaching die wij onze leerlingen bieden, onderscheiden we ons. We vinden het belangrijk dat iedere leerling tot zijn of haar recht komt. Leren leren en leren plannen krijgen bij ons veel aandacht. Daarnaast bieden we leerlingen die dat nodig hebben extra ondersteuning of begeleiding op maat.

Wij bieden onze leerlingen basisondersteuning, en wanneer daar behoefte aan is extra ondersteuning. Op deze pagina lees je meer over hoe we onze leerlingen helpen het beste uit zichzelf te halen.

Medezeggenschap

Medezeggenschapsraad (MR)

Leden van de Medezeggenschapsraad (MR) van het Insula College praten en denken mee over het beleid van de school. De MR vertegenwoordigt alle leerlingen, ouders/verzorgers en medewerkers van het Insula College. Wil je ergens meer over weten? Dan kun je altijd terecht bij de leden via mr@insulacollege.nl. 

Voorzitter MR 2022-2023: Dhr. D. Naaktgeboren

Vertegenwoordigd vanuit Insula College Halmaheiraplein: Dhr. D. Naaktgeboren, mevr. A. Alzueta-Samper

Locatieraad

Elke locatie van het Insula College, waaronder de havo/vwo-locatie aan het Halmaheiraplein, heeft ook een eigen Locatieraad (LR). Waar de MR vooral locatieoverstijgende kwesties bespreekt, richt de LR zich op zaken die een bepaalde locatie aangaan. De LR komt gemiddeld iedere twee maanden samen. Wil je ergens meer over weten? Dan kun je altijd terecht bij de leden van de LR via lr@insulacollege.nl. 

 

De leden van de LR 2023-2024

Alicia Alzueta, voorzitter (medewerker)

Daan Moolenaar, secretaris (medewerker)

Yvette Crentsil  (ouder)

Marjon Dekker (ouder)

Barry Kommeren (ouder)

Finn Betist (leerling)

Binque Broers (leerling)

Sharon Crentsil (leerling)

Wouter den Blanken (medewerker)

Gerda Prosman (medewerker)

Els van der Wal (medewerker)

Willemijn Veldhuijzen (medewerker)