GYMNASIUM
Het Insula College heeft een klein, maar zeer enthousiast gymnasium. Is dat iets voor jou? Het gymnasium geeft je veel extra’s: meer kennis over de cultuur en de maatschappij om je heen en meer oefening in het puzzelen met moeilijke dingen. Op het gymnasium krijg je twee extra vakken, namelijk Latijn en Grieks. Dit zijn talen uit de oudheid. Behalve deze twee talen leer je ook veel over de cultuur en de geschiedenis van de Romeinen en de Grieken en ontdek je welke invloed de Romeinen en Grieken hebben gehad op het heden. Het gymnasium biedt een goede basis voor en een voorsprong op het wetenschappelijk onderwijs aan de universiteit.
In de brugklas
Klassieke cultuur
In de brugklas krijgen de vwo-leerlingen twee uur per week Klassieke Cultuur. In deze lessen krijg je een indruk van de vakken Latijn en Grieks. We kijken eerst naar sporen die de Romeinen hebben achtergelaten in Nederland en in Europa: wat zien we eigenlijk allemaal terug van de Romeinen? Daarbij kun je denken aan gebouwen, verhalen en taal, maar ook aan allerlei voorzieningen, kunst en cultuur.
Daarnaast doen we heel veel met mythologie: prachtige (soms ook gekke!) verhalen over goden, godinnen en mensen. Een belangrijk project is het project ‘Goden en godinnen’, waarbij je met een groepje een filmpje maakt over een god of godin uit de klassieke oudheid. Verder maak je kennis met de taal Latijn: je komt erachter wat voor soort taal het Latijn is. Na een paar weken kun je zelfs al een eenvoudig tekstje vertalen. Ook leer je het Griekse alfabet: je kent dan alle letters en kunt woordjes (soms ook tekstjes!) lezen. Verder proef je de sfeer van ons gymnasium op het jaarlijks terugkerend gymfest. Aan het eind van het jaar weet je of je het gymnasium wilt en kunt gaan doen.
Instroomlessen
Ook voor leerlingen uit de hv-brugklassen is het mogelijk om door te stromen naar gymnasium 2. Om goed aan te kunnen sluiten bij de leerlingen die klassieke cultuur hebben gehad en om ook een duidelijker beeld te krijgen van het gymnasium bieden we aan het eind van het jaar instroomlessen aan leerlingen uit een hv-brugklas die een gymnasiumadvies hebben gekregen. In die lessen leer je wat over mythologie en je leert de beginselen van Latijn. Ook kan je aan het eind het Griekse alfabet schrijven en opzeggen. En dat is lastiger dan het klinkt! Als je deze lessen en de bijbehorende eindtoets hebt gemaakt weet je ook of je het gymnasium wilt en kunt gaan doen.
Het gymfest
Voor veel leerlingen is het gymfest, naast de gymnasiumreis naar Rome, het hoogtepunt van hun gymnasiumloopbaan. Leerlingen zijn actief bezig met een verhaal uit de oudheid. Ze maken daar een toneelstuk van met een nieuwe twist en zorgen voor decor en attributen. Uiteindelijk voeren ze hun zelfgemaakte stuk op voor belangstellenden tijdens een gezellige, vrolijke en indrukwekkende avond waarop iedereen hun talenten kan tonen. Zo hebben de leerlingen in schooljaar 2024/2025 de Trojaanse Oorlog uitgewerkt. In het kader van de burgerschapsweek nu eens niet vanuit het perspectief van de mannen die vochten, maar vanuit de vrouwen, die leden door de gevolgen van andermans daden.
De talen
Latijn en Grieks zijn zogenaamde ‘dode talen’. Dat wil zeggen dat het talen zijn die nu niet meer gesproken worden. Waarom zou je ze dan leren? Het heeft een praktisch nut. Veel westerse talen zijn ontstaan uit het Latijn en Grieks. Veel woorden die wij gebruiken stammen uit die twee talen. Kennis van Latijn en Grieks zal je helpen bij het leren en doorgronden van de moderne vreemde talen.
Je komt er al snel achter dat vertalen bij Latijn en Grieks een beetje anders werkt dan bij de moderne vreemde talen. Het is eigenlijk een beetje puzzelen! Je leert nauwkeurig en systematisch te werken en je oefent in probleemoplossend denken. Bij bèta-vakken als wiskunde, natuurkunde en scheikunde heb je hier veel profijt van en kun je je opgedane kennis en vaardigheden toepassen.
Latijn en Grieks zijn ook wetenschappelijke talen. Medische begrippen worden met Latijnse en Griekse woorden omschreven. Een voorbeeld: een arts kijkt onder de microscoop (micros=klein; skopein=kijken) en ziet daar kwalijke bacteriën (bakterion=stokje). Misschien heb je ook wel gehoord van termen als dyslexie, dyscalculie en dyspraxie bijvoorbeeld. Allemaal woorden die uit het Latijn en het Grieks komen!
De cultuur
Je komt de Klassieke Oudheid in het dagelijks leven voortdurend tegen: prachtige gebouwen met zuilengalerijen bijvoorbeeld. Of denk eens aan de Olympische Spelen: deze werden al 28 eeuwen geleden in de Griekse stad Olympia gehouden.
En wat te denken van de democratie: onze democratie is een afgeleide van de regeringsvorm die de Atheners in de 6e eeuw voor Christus voor het eerst introduceerden.
Misschien heb je wel eens een waarschuwing gehad van je antivirusprogramma op je computer: een ‘trojan horse’. Die term is ontleend aan het paard van Troje en het spannende verhaal van Agamemnon, Achilles, Odysseus en Helena! En zo zijn er nog heel veel voorbeelden te noemen. Met de vakken Latijn en Grieks gaat er een wereld voor je open en leer je heel veel over het ontstaan en bestaan van allerlei zaken.
De ‘dode talen’ zijn springlevend!