Kennismaken
Open Dag & rondleiding

Ben je benieuwd naar onze school? Je bent van harte welkom om sfeer te komen proeven. Bezoek samen met je ouders een open dag, volg een rondleiding of sluit je aan bij een kennismakingsles en ontdek hoe we jou helpen het beste uit jezelf te halen.

Open Dag

Tijdens de Open Dag maak je kennis met onze leerlingen, vakken en docenten. Proef de sfeer op school, volg presentaties en ontdek hoe we jou helpen leren en groeien. Ook zijn er leerlingen aanwezig die hun ervaringen met bijvoorbeeld de brugklas, huiswerk en toetsweken graag met jou delen. 

Wil je onze school leren kennen buiten de geplande activiteiten om? Heb je een vraag over onze mogelijkheden om kennis te maken? Neem dan contact op met communicatieh@insulacollege.nl, we laten je graag onze school zien!

> 29 januari 2025
OPen Dag

Rondleiding

Zit je in groep 8 en heb je de kennismakingsmomenten gemist? Wij organiseren dit schooljaar nog enkele rondleidingen op onze school. Samen met een klein groepje andere leerlingen en ouders/verzorgers word je door een docent rondgeleid door de hele school. De rondleidingen vinden vaak op een doordeweekse middag plaats, waardoor je een goed beeld krijgt van een gemiddelde schooldag op het Insula College.

Kennismakingsmiddag

We organiseren drie middagen met kennismakingslessen, op woensdag 2 oktober en 11 december 2024 of woensdag 12 februari. Er zijn ook twee informatieavonden voor ouders, op woensdagavond 2 oktober en 11 december 2024. 

Ben je met school ook aanwezig geweest bij de kennismakingslessen? Dan heb je al heel goed onze school kunnen leren kennen en is een tweede keer niet nodig. Mocht je toch graag twee keer komen kijken, dan ben je uiteraard hartstikke welkom.

Heb je een vraag over onze mogelijkheden om kennis te maken? Neem dan contact op met communicatieh@insulacollege.nl.

> woensdag 2 oktober 2024
> woensdag 11 december 2024
> woensdag 12 februari 2025

Heb je een vraag over onze mogelijkheden om kennis te maken? Neem dan contact op met communicatieh@insulacollege.nl.

Aanmelden en toelating

Leuk dat je interesse hebt in onze school! We doen er alles aan zodat jij straks met plezier naar school gaat. Lees hier hoe je toegelaten wordt tot onze school en hoe het aanmelden in z’n werk gaat.

Aanmelden brugklas

Om je aan te melden voor onze school, hebben we toegang tot je onderwijskundig portfolio nodig. Zo kunnen we bekijken of ons onderwijs bij jou past. Vanuit de basisschool ontvang je een adviesformulier met hierop een unieke code. Door middel van deze unieke code krijgen wij toegang tot het portfolio. Het adviesformulier lever je samen mét het aanmeldformulier bij ons in. 

Via onderstaande button kom je bij het formulier om je aan te melden bij het Insula College havo, atheneum en gymnasium.  Vanaf dit schooljaar kan aanmelden tijdens de landelijke centrale aanmeldweek van maandag 25 tot en met zondag 31 maart 2024. Het ingevulde formulier mag je sturen naar enaaktgeboren@insulacollege.nl.

Toelating

Basisscholen maken van iedere leerling een (digitaal) onderwijskundig portfolio met daarin de eindresultaten en het advies van de basisschool. Dit advies van de basisschool is voor ons leidend. Heb jij een havo-advies of hoger? Dan mag je bij ons starten. Met een mavo/havo-advies mag je starten op onze locatie Insula College mavo (Koningstraat).

De brugklassen

Op het Insula College havo/vwo bieden wij twee typen brugklassen aan. De brugklas waarin jij geplaatst wordt hangt samen met het basisschooladvies. Wij hebben HV-brugklassen en één V-brugklas. Hieronder proberen we de verschillen goed uit te leggen zodat je een beetje een idee hebt hoe het werkt bij ons op school. Voor alle brugklassen geldt: wij overleggen heel goed met jouw groep 8 leerkracht om te beslissen welke klas het beste bij jou past.

HV-brugklassen: De havo/vwo brugklassen zijn voor leerlingen met een eenzijdig havo-advies of leerlingen die een havo/vwo-advies hebben gekregen. 

V-brugklas: De vwo-brugklas is voorbereidend op gymnasium 2 en is vooral bedoeld voor leerlingen met een eenzijdig vwo-advies. Deze klas krijgt de vakken aardrijkskunde, wiskunde, Engels, Nederlands, biologie en geschiedenis op vwo-niveau. Daarnaast krijgt deze klas ook nog het vak KC (klassieke cultuur) en dit vak is ter voorbereiding op Latijn en Grieks.

Zo gaat het verder

Na je aanmelding krijg je per mail een bevestiging. Houd hiervoor ook je ongewenste mail of spambox in de gaten. Als we alle aanmeldingen binnen hebben, sturen we je een welkomstkaart. Vervolgens krijg je vóór de meivakantie van onze toelatingscommissie te horen of je toegelaten wordt. Is dat het geval? Dan ontvang je vanzelf alle informatie voor een vliegende start bij ons op school.  

 

Activiteiten

Op het Insula College vinden we het belangrijk dat je met plezier naar school gaat. Zowel in de brugklas als in de andere leerjaren organiseren we regelmatig leuke excursies, projecten en activiteiten. En ook buiten de lessen zorgen we voor toffe activiteiten. Van de Olympic Moves tot leuke feesten.

De eerste lesweek van ieder studiejaar start je met de introductiedagen. Tijdens deze dagen maak je op een leuke manier kennis met je klasgenoten en je mentor. Zo maak je in een mum van tijd nieuwe vrienden! Verder ga je op excursie naar musea of theaters, leer je echte filmpjes maken en monteren tijdens het Klokhuisproject, ga je op (internationale) stedentrip, krijg je projectweken én volg je clinics op het gebied van sport of kunst.

 

Tijdens de Olympic Moves, de grootste schoolsportcompetitie van Nederland, maak je kennis met verschillende sporten. Ontdek in welke sport jij uitblinkt! En houd je van theater of ben je graag creatief bezig? Dan vind je onze theaterlessen of atelierklas vast ook heel leuk. En speciaal voor de onderbouw organiseren we ieder jaar, samen met het Insula College mavo, toffe schoolfeesten!

Veel gestelde vragen

Hoeveel huiswerk krijg je? Werk je alleen maar met de iPad of gebruik je ook schoolboeken? En wat is het verschil tussen onze havo/vwo-brugklas en de vwo-brugklas? Hieronder vind je antwoord op (bijna) al je vragen.

Hoeveel huiswerk heb je gemiddeld per dag?

In onze brugklas ben je gemiddeld één uur per dag bezig met je huiswerk: leren én maken. Heb je veel toetsen, dan ben je misschien iets meer tijd kwijt. Op andere dagen soms wat minder.

Werk je alleen maar met de iPad of gebruik je ook schoolboeken?

Bij ons op school heeft iedere leerling een eigen iPad. Bij veel vakken werken we met digitaal lesmateriaal. Omdat je je opdrachten digitaal maakt, heeft je docent goed inzicht in jouw voortgang en kan hij of zij de lesstof beter afstemmen op jouw niveau. Een ander voordeel is dat je minder boeken hoeft te sjouwen! Natuurlijk is het wel de bedoeling dat je bij elk vak aantekeningen maakt. Je hebt dus altijd een schrift bij je.

Wanneer krijg je toetsen?

In de brugklas krijg je twee toetsweken per jaar: halverwege en aan het einde van het schooljaar. Ook krijg je nog toetsen tussen de toetsweken door. Zo leer je om de stof in kleine stukjes op te delen, zodat je niet alles in één keer hoeft te leren. We houden altijd goed in de gaten wanneer de toetsen zijn, zodat je nooit te veel toetsen in een week hebt.

Met welk niveau mag je starten bij jullie op school?

Wij gaan altijd uit van het advies dat je vanuit jouw basisschool meekrijgt. Heb je een havo, havo/vwo- of vwo-advies? Dan mag je bij ons op het Halmaheiraplein starten in de havo/vwo- of vwo-brugklas. Krijg je mavo/havo-advies? Dan mag je starten in de mavo/havo-brugklas op de locatie Insula College mavo.

Wat maakt de vwo-brugklas anders dan de andere brugklassen?

In onze vwo-brugklas krijg je alleen les op vwo-niveau. Het tempo in de lessen ligt wat hoger en soms vragen we ook net wat meer zelfstandigheid van je. Bovendien krijg je in de vwo-brugklas een extra vak: klassieke cultuur. Hiervoor in de plaats heb je bij twee andere vakken een lesuur minder. Na de vwo-brugklas kies je voor atheneum of gymnasium.

Bieden jullie ondersteuning voor leerlingen die moeite hebben met leren, bijvoorbeeld door dyslexie of ADHD?

Bij ons op school heeft iedere leerling een eigen coach. Hij of zij helpt je ‘leren leren’ en biedt jou persoonlijke ondersteuning. Heb je extra begeleiding nodig? Dan bieden we die jou. Bijvoorbeeld wanneer je dyslectisch bent, ADHD hebt of een andere vorm van begeleiding nodig hebt. We werken nauw samen met onderwijs- en zorgprofessionals en kunnen je, wanneer het nodig is, doorverwijzen naar de juiste persoon. Zo krijg jij altijd de begeleiding die jij nodig hebt. Hier lees je meer over onze begeleiding die we jou kunnen bieden.